Autobanden

Winterbanden wanneer laten monteren
Tegenwoordig is het weer ongelooflijk onvoorspelbaar geworden en de winter kan ineens streng toeslaan. Om te voorkomen dat u te lang rondrijdt met zomerbanden hoeft u alleen maar een eenvoudige regel te volgen: als de temperatuur beneden de 7 °C daalt, is het tijd om te banden te laten monteren. Zomerbanden garanderen maximale veiligheid, zowel op droge als natte wegen, bij temperaturen boven de 7 °C. Op een nat wegdek en een temperatuur tussen 10 en 25 graden zal de remafstand met zomerbanden 4 meter korter zijn dan met winterbanden. Winterbanden wanneer het te warm is, zijn dus echt niet veilig. 


Het is een goed idee om de banden te wisselen tussen eind oktober en eind maart
De verandering van zomertijd naar wintertijd, en omgekeerd, zijn een goede indicatie om te bepalen wanneer u winterbanden op uw auto laat plaatsen. Meestal zal de temperatuur dan onder de 7 °C dalen en worden de zomerbanden minder efficiënt. De winterbanden zijn gemaakt uit een ander soort rubber voor gebruik bij lage temperaturen. Het rubber blijft zacht en flexibel. Het aangepaste profiel zorgt voor optimale prestaties in meer winterse omstandigheden.


Winterbanden wanneer u reist
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht maar wel nuttig. U moet er wel rekening mee houden dat, wanneer u reist in Europa, er een aantal landen zijn waar het wel wettelijk verplicht is. Onder andere in Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zweden, Servië en nog een aantal andere meer noordelijk en oostelijk gelegen landen zijn ze verplicht tijdens de wintermaanden. Consulteer de wetgeving voor de verschillende landen voordat u vertrekt.


Controleer regelmatig de bandenspanning
Houd er rekening mee dat de temperatuur een rechtstreekse invloed heeft op de bandenspanning. Wanneer de temperatuur daalt, zal ook de bandendruk dalen. U zult dus rekening moeten houden met de plaats waar u de druk meet. Het is mogelijk dat u, wanneer u uit een warme garage komt, tot 0.2 bar druk moet toevoegen. Elke fabrikant heeft zijn eigen voorschriften wat betreft de bandenspanning, afhankelijk van het type band en de temperatuur. Het kan erg verleidelijk zijn om heel het jaar door met zomerbanden of winterbanden rond te rijden, maar dit is echt niet de beste oplossing. Voor mensen die er niet van houden om 2 maal per jaar van banden te wisselen zijn "all-season" banden een geschikte tussenoplossing. Wanneer de weersomstandigheden niet extreem zijn hebben deze banden een goede grip op een droog en een nat wegdek.

Benieuwd naar een bedrijf dat over een ruim assortiment aan autobanden, waarondern winterbanden, beschikt? Kijkt u dan eens bij Albatros Banden IJmuiden


Delen